Οι υπερωρίες του… Σαββιδοτεχνείου και οι «αλήθειες» του Δρόσου

Γράμμα χωρίς απαντήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ο οποίος πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους προηγούμενους!


Οι υπερωρίες του… Σαββιδοτεχνείου και οι «αλήθειες» του Δρόσου | to10.gr

Υπερωρίες χτυπάνε τα παιδιά που περιμένουν κάθε μήνα το φορτίο με τα ρούβλια. Το Σαββιδοτεχνείο και οι πάντα πρόθυμοι υπάλληλοι του Λαλάκη έχει βάλει τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, γιατί το αφεντικό βλέπει να του ξεγλιστρούν τα – κοντά στα 30 – εκατομμύρια που θα έπαιρνε ως αντίδωρο για τις υπηρεσίες του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι όλο το φάσμα των ελεγχόμενων από τον Ιβάν Σαββίδη μέσων, έχει βαλθεί να πείσει τα πρόβατα – στα οποία ενδεχομένως να πιστεύουν ότι απευθύνονται – ότι ζούμε στην εποχή του 2004-2006 και ότι από τη στιγμή που τότε ο Ολυμπιακός πήρε συμβόλαιο 7-8 εκατ. ευρώ, μπορεί σήμερα ο ΠΑΟΚ (ναι, ο ΠΑΟΚ) να πάρει συμβόλαιο 10,5 εκατ. ευρώ και να μην συμβαίνει τίποτα!

Τότε η Ελλάδα προερχόταν από τον θρίαμβο του Euro 2004 και έστω και με τα ψέματα προσπαθούσε να χτίσει πάνω στη συγκεκριμένη επιτυχία. Τότε η οικονομική «φούσκα» ήταν ακόμη… ξεφούσκωτη και η χώρα ζούσε τον μύθο της ανάπτυξης.

Τολμούν τα ανθρωπάκια που παριστάνουν τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν την εποχή που έφερε την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με την εποχή όπου το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας είναι στο ταμείο ανεργίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει προκειμένου να επιβιώσουν!

Δε συζητάμε δε, για τον άλλο μύθο που επιχειρούν να πουλήσουν στο πόπολο οι Λαλάκηδες. Ότι και καλά, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το 12ο πιο ακριβό στον πλανήτη! Φυσικά αντιγράφουν τη λίστα που είναι αναρτημένη στην Wikipedia, χωρίς να προσθέτουν τη λεπτομέρεια ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το 12ο πιο ακριβό αποκλειστικά και μόνο χάρη στα 25 εκατ. ευρώ της ΕΡΤ!

Χωρίς αυτά τα χρήματα, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας των 22 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία για τα τηλεοπτικά συμβόλαια! Και όπως είναι γνωστό, στην ελεύθερη αγορά οι τηλεοπτικά άστεγες ομάδες έβρισκαν 10-12 εκατ. ευρώ και στο σύνολο η Σούπερ Λίγκα οριακά θα ξεπερνούσε τα 30-32 εκατ. ευρώ…

Ξεδιάντροπα λοιπόν, το «Σαββιδοτεχνείο» στο σύνολό του προσπαθεί με επιχειρήματα επιπέδου… δημοτικού σχολείου να πείσει ότι καλώς έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφερε στον ΠΑΟΚ τριετές (!) συμβόλαιο με διπλάσιες σχεδόν αποδοχές απ’ όσες θα έβρισκε στην ελεύθερη αγορά, κι όλα αυτά εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει ποτέ τον τόπο!

Οι «αλήθειες» του Δρόσου

Με άρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Γιάννη Δρόσου κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/7 η «Εφημερίδα των Συντακτών». Τίτλος του άρθρου είναι «έξι αλήθειες για την ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά», ωστόσο παρά τη φιλότιμη προσπάθεια δεν προκύπτει καμία απάντηση για το υπερβολικό για την εποχή τίμημα που προσφέρει η κρατική τηλεόραση στον ΠΑΟΚ. Τίμημα που αντιστοιχεί στα διπλά χρήματα απ’ όσα πρόσφερε το συνδρομητικό δίκτυο!

Οι «αλήθειες» του Δρόσου:

Πρώτη «αλήθεια»: Περί ΕΡΤ, χωρίς απαντήσεις

1. Η ΕΡΤ ως δημόσια χρηματοδοτούμενος πάροχος δεν λειτουργεί αποκλειστικά με την αρχή της οικονομικής ανταποδοτικότητας. Κοινώς μπορεί να προβάλλει αγώνες του λαοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα, κι ας μπαίνει μέσα. Όπως γράφει μάλιστα ο Δρόσος «αν η οικονομική ανταποδοτικότητα ήταν το μόνο κριτήριο για όσα εκπέμπει η ΕΡΤ, η ΕΡΤ δεν θα έπρεπε να είχε καν ιδρυθεί».

Σωστός, ωστόσο όταν η ΕΡΤ προσφέρει ποσά υπερδιπλάσια απ’ όσα η ελεύθερη αγορά, τότε υπάρχει θέμα. Θέμα για τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Δεύτερη «αλήθεια»: Το Προσύμφωνο και το «κατηγορώ» στους προηγούμενους

2. «Από τις 21 Νοεμβρίου 2018 όταν και ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, το ΔΣ δεν ανέλαβε καμία – ούτε μία – νέα δέσμευση σχετικά με την προβολή αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου».

Στη δεύτερη «αλήθεια» ο πολυπράγμων κύριος καθηγητής πετάει τη μπάλα και τις όποιες ευθύνες στους προηγούμενους.

«Συνέχισε απλώς να υλοποιεί (σ.σ. η νέα διοίκηση υπό τον Δρόσο) τις ήδη πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας δεσμεύσεις που προέκυπταν από το Προσύμφωνο διάθεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ενέκρινε η ΓΣ της ΕΡΤ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018».

Νέα αποκάλυψη από τον κύριο καθηγητή, που με μαεστρικό τρόπο πασάρει στο πόπολο τον όρο «Προσύμφωνο», μιας και συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί. Ούτε από τους προηγούμενους, ούτε από τους επόμενους. Χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση για τους λόγους που η ΕΡΤ δεν υπογράφει συμβόλαιο και «πετάει» από το παράθυρο κοντά στα 25 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη περίοδο…

Τρίτη «αλήθεια»: Η αδέξια και πρόχειρη «εξυγίανση»

3. Εδώ κάπου μπλέκεται ο κύριος καθηγητής, καθώς αναφέρει αφενός τον ρόλο της ΕΡΤ να υπηρετεί διάφορες συναφείς με τη φύση της δημόσιες πολιτικές, όπως η ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής κλπ «και βεβαίως η ενίσχυση, και μέσω σχετικών συμβολαίων, του αθλητισμού, προεχόντως, αλλά όχι μόνο του ερασιτεχνικού». Αφετέρου σημειώνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ βρίσκονται για τέταρτο πλέον συνεχές έτος υπό την άμεση επιτροπεία της FIFA «πράγμα που από μόνο του ήδη δείχνει το βάθος του προβλήματος».

Το εκπληκτικό είναι ότι όπως στην προηγούμενη «αλήθεια» ο κύριος καθηγητής επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, σε αυτή την «αλήθεια» του κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η απόφαση της πολιτείας να παρέμβει με σκοπό την εξυγίανσή του (σ.σ. ποδοσφαίρου) – αδέξια στην εφαρμογή της και πρόχειρη στην προετοιμασία της- θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταφερθεί η ποδοσφαιρική τοξικότητα στην ΕΡΤ (πράγμα που δεν αποφεύχθηκε), αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διορθωθεί αν διαιτάται από το κράτος»!

Επος, από μόνη της η παραπάνω πρόταση!

Τέταρτη «αλήθεια»: Και πάλι στη «σέντρα» οι προηγούμενοι

4. Το «κατηγορώ» του κυρίου καθηγητή αποκτά πλέον και ονοματεπώνυμα, καθώς στην τέταρτη αλήθεια ξεμπροστιάζει τον προκάτοχό του ως διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Κωστόπουλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. «ΕΡΤ πάντως έπρεπε να είναι επιφυλακτικότερη. Το Προσύμφωνο την επιβάρυνε με ποσό άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, ενώ, αν εφαρμοστεί κατά τους όρους του, θα την επιβαρύνει με ποσό άνω περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το 2019-2020. Το κόστος της Super League 2 (πάνω-κάτω της παλαιός Football League αντίστοιχης με τη Β’ Εθνική) ξεπερνά τα 15.000.000 για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020»!

Συγκλονιστικός ο Γιάννης Δρόσος, στις αλήθειες του αντιγράφει στοιχεία απ’ όσα to10.gr και οι συντάκτες του έχουν αναφερθεί κατά καιρούς: «το Copa America κόστισε συνολικά 250.000 ευρώ. To Roland-Garros 140.000 (από τα οποία 40.000 αντί διαφημιστικού χρόνου). 16 ωριαίων επεισοδίων σειρά «Η ζωή εν τάφω» κόστισε 1.632.000, ενώ, π.χ., για τον Κισσαμικό, ομάδα της Super League 2, το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ, για τη Λαμία και τον Αρη Θεσσαλονίκης, ομάδων της Super League 1 αντιστοίχως 2.108.000 και 2.790.000) και για τις Π.Ο. Τρίγλιας, Κρόνο Αργυράδων (ομάδες της Football League για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή κάτι σαν Γ’ Εθνική) το κόστος ανέρχεται σε 160.000 ευρώ ανά ομάδα. Επίσης, ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, με βάση το Προσύμφωνο, ΕΡΤ αγοράζει δικαιώματα για περίπου 18 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό, από τηλεοπτική άποψη, είναι στα όρια του αδυνάτου»!

Πέμπτη «αλήθεια»: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον ΠΑΟΚ

5. Και φτάνουμε σιγά – σιγά στο ζουμί. Αν και πάλι ο κύριος καθηγητής μας αφήνει χωρίς απαντήσεις, επιχειρεί να εξηγήσει για ποιον λόγο η ΕΡΤ επέλεξε να προσεγγίσει τον ΠΑΟΚ: «Στις επτά ομάδες της Super League (Super League 1 για το 2019-2020) των οποίων έχει δικαιώματα ΕΡΤ περιλαμβάνονται γενικά μεσαίες ανερχόμενες ομάδες. Αν αποχωρήσει από αυτές -όπως ακούγεται- Παναθηναϊκός, ΕΡΤ θα μείνει χωρίς καμία πραγματικά ελκυστική για το ευρύτερο -δηλαδή πέραν των οπαδών της- κοινό ομάδα. Για τον λόγο αυτό είναι ορθό να συνάψει ΕΡΤ κατάλληλη συμφωνία με κάποια από τις άλλες «μεγάλες» ομάδες -τέτοιες προτάσεις έγιναν από τις ΑΕΚ (που καθώς ανακοινώθηκε παραμένει σε συνδρομητικό κανάλι) και ΠΑΟΚ, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πρέπει να είναι, αν γίνει όπως προσκλήθηκε, πρόταση και από τον Ολυμπιακό….

Διαφορετικά, η ΕΡΤ θα μείνει με ένα μέτριας ποιότητας και μάλλον μικρής θεαματικότητας ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατά πλειοψηφία αγώνες που θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα και αλάνες, ενώ όλες σχεδόν όλες οι τηλεοπτικά ενδιαφέρουσες ομάδες θα προβάλλουν τους αγώνες τους αλλού»!

Καταπληκτικός ο κύριος καθηγητής, δε συμφωνείτε; Συνοψίζοντας σου λέει οι προηγούμενοι έδωσαν ένα σκασμό εκατομμύρια, αλλά προϊόν δεν υπάρχει. Οπότε ας δώσουμε κι εμείς κατιτίς να πάρουμε καμιά εμπορική ομάδα, σαν τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ αλλά και τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως δεν μας έκανε… πρόταση!

Συγκλονιστικός και αξεπέραστος ο Δρόσος. Αφενός περιμένει να πιστέψουμε ότι οι ομάδες είναι αυτές που κάνουν προτάσεις στην ΕΡΤ, αφετέρου δε δίνει ούτε και σε αυτή του την κατάθεση κάποιο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο υπολόγισε το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ που κοστολογήθηκαν ανά έτος τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ (και της ΑΕΚ το ίδιο κοστολογήθηκαν, απλά η Ενωση έχει ακόμη συμβόλαιο με τη Nova), τη στιγμή που στην αγορά ο πρωταθλητής Ελλάδας με τα βίας βρίσκει συμβόλαιο αξίας 5 εκατ. ευρώ.

Εκτη «αλήθεια»: Τα «καλά» παιδιά και τα λεφτά με ουρά…

6. Κλείνοντας το πόνημά του ο Γιάννης Δρόσος, πετάει και πάλι κάποιες δυνατές «μπηχτές» για τους προκατόχους του, ωστόσο ουσιαστικά απαιτεί να δοθούν τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας!

«ΕΡΤ καλείται να διαχειριστεί μια τετελεσμένη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την πανάκριβη Super League 2. Τα προβλεπόμενα από το Προσύμφωνο σχετικά ποσά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες ομάδες συναίνεσαν στην περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ακριβώς επειδή τους δόθηκε υπόσχεση ότι θα λάβουν αυτά τα ποσά. Οποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -και ίσως, τονίζω: «ίσως», ανάμεσά τους να μην είναι όλα τα καλύτερα παιδιά- έδωσαν πίστη σε μια δέσμευση της πολιτείας, ενώ κανένας δεν ζήτησε, ευθαρσώς και δημοσίως, να μην υλοποιηθεί ως προς το σημείο αυτό το γνωστό σε όλους από πέρσι Προσύμφωνο.

Είναι θέμα κύρους της πολιτείας να τηρήσει τη δέσμευση αυτή και νέα Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ να δώσει εντολή να υπογράφει σύμβαση με τη Super League 2, είτε κατά το Προσύμφωνο είτε συναινετικά τροποποιημένη μετά από επαναδιαπραγμάτευση».

Ο κύριος καθηγητής επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τις ευθύνες των προηγούμενων, ενώ προφανώς γνωρίζοντας τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν, φροντίζει με μαεστρικό τρόπο να επαναλαμβάνει τη λέξη «Προσύμφωνο».

Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο με κανέναν, απ’ όσα μπορούμε να καταλάβουμε. Υπάρχει μόνο ένα Προσύμφωνο με τις ομάδες που πέρυσι ήταν τηλεοπτικά άστεγες και προφορικές συμφωνίες για την αναδιάρθρωση και πιθανώς και για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ…

Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο