Πώς ένα BMW Isetta μετατράπηκε σε όχημα διαφυγής

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η BMW δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία γίνεται ωδή στην ελευθερία (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) που προσφέρει το αυτοκίνητο.


Πώς ένα BMW Isetta μετατράπηκε σε όχημα διαφυγής | to10.gr

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η BMW δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους The Small Escape. Η ταινία αφορά την προσπάθεια διαφυγής ενός ανθρώπου από τη διχοτομημένη πόλη του Βερολίνου, μέσα σε ένα BMW Isetta, το οποίο μετά βίας χωρούσε δύο άτομα.

Το αυτοκίνητο βρίσκεται στο Μουσείου του Τείχους του Βερολίνου και ο 79χρονος Κλάους-Γκούντερ Γιακόμπι, ο ξεναγός, ήταν ο εμπνευστής της απόδρασης μέσω του bubble car.

Απίστευτο… πέσιμο από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στους παίκτες

Η ταινία μεταφέρει τους τηλεθεατές πίσω στο 1964, όταν ο φίλος του Γιακόμπι, Μάνφρεντ Κόστερ ζήτησε τη βοηθειά του για να αποδράσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Η οικογένεια του Γιακόμπι, είχε εγκαταλείψει την ανατολική πλευρά του Βερολίνου το 1958, τρία χρόνια πριν την ανέγερση του τείχους. «Όπλο» στην απόδραση, θα γινόταν το προσωπικό του BMW Isetta, καθώς λόγω του μήκους των 2,3 μέτρων και πλάτους 1,4 μέτρων, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως θα φιλοξενούσε δύο άτομα, το ένα, μάλιστα, κρυμμένο.

Η κρυψώνα δημιουργήθηκε πίσω από τον πάγκο των καθισμάτων, δίπλα στον κινητήρα. Ως μηχανικός αυτοκινήτων, ο Γιακόμπι δημιούργησε ένα άνοιγμα στην επένδυση πίσω από τον πάγκο των καθισμάτων, μετακίνησε το ράφι προς τα πάνω και αφαίρεσε τη ρεζέρβα, τη θέρμανση και το φίλτρο αέρα. Επίσης, αντικατέστησε τη δεξαμενή καυσίμου 13 λίτρων, με ένα δοχείο δύο λίτρων για να δημιουργήσει χώρο για τον κρυμμένο επιβάτη.

Στις 23 Μαΐου 1964, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα για τα μεσάνυχτα, το τροποποιημένο BMW Isetta πέρασε τον φράκτη και οδήγησε τον Μάνφρεντ στην ελευθερία. Η επιτυχία του εγχειρήματος, ώθησε και άλλους οκτώ ακόμα πολίτες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας να διαφύγουν στη Δύση τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας παρόμοια τροποποιημένα οχήματα.

Με την ταινία αυτή, η BMW θέλει να συμβολίσει την ελευθερία που μπορεί να προσφέρει ένα αυτοκίνητο είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.

Πηγή: BMW

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ...

Γουίτνεϊ Χιούστον: Αποκαλύψεις για την σκανδαλώδη ερωτική ζωή της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο