Ποια τα μηνύματα των εκλογών και τι φέρνει η επόμενη μέρα

Η αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας είναι πλέον γεγονός.  Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνουν από σήμερα το απόγευμα τις τύχες της Ελλάδας και όλοι περιμένουν να δουν άμεσα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του νέου Πρωθυπουργού, τις αλλαγές και τις τομές που ευαγγελίζονται στην καθημερινότητα των πολιτών οι νέοι κυβερνώντες. Πάμε να δούμε τα μηνύματα της κάλπης.

Ποια τα μηνύματα των εκλογών και τι φέρνει η επόμενη μέρα | to10.gr
Ο κυρίαρχος λαός, όπως αρέσκονται να λένε οι πολιτικοί αναλυτές, αποφάσισε. Έδωσε ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, έστειλε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην αντιπολίτευση, τοποθέτησε το ΚΙΝ.ΑΛ στην τρίτη θέση, δεν αύξησε τα ποσοστά του ΚΚΕ, έβαλε στη Βουλή δύο νέα κόμματα και πέταξε εκτός του ελληνικού κοινοβουλίου το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Σημαντικό πάντως και το ποσοστό της αποχής, το οποίο και ξεπέρασε το 42%Για πολλούς βέβαια είναι λογικό για την εποχή που διεξήχθησαν οι εκλογές, για το γεγονός ότι η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων παραμένει ζητούμενο, αλλά και λόγω της «απολιτίκ» συμπεριφοράς που εκφράζει μεγάλο ποσοστό της νεολαίας. Πάμε να δούμε τα μηνύματα που έστειλε το εκλογικό σώμα σε κόμματα και πολιτικούς ηγέτες.
  • Νέα Δημοκρατία :  Ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε επίμονα σε όλη την προεκλογική περίοδο από τον ελληνικό λαό να του δώσει ισχυρή εντολή διακυβέρνησης κάτι που εν τέλει έκανε. Η ισχυρή αυτοδυναμία που έβγαλε η κάλπη και οι 158 έδρες που αυτή δίνει, επιτρέπει στον νέο Πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση που αυτός θα σχηματίσει να  εφαρμόσουν χωρίς εμπόδια το πρόγραμμα τους. Η συγκυρία μάλιστα γίνεται ακόμα περισσότερο ευνοϊκή αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα, μαζί με τους 22 βουλευτές που εξέλεξε το  ΚΙΝ.ΑΛ, να αλλάξουν εκ νέου τον εκλογικό νόμο και να μην εφαρμοστεί ποτέ η απλή αναλογική. Σε γενικές γραμμές από σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο λαός έδωσε την αυτοδυναμία με σχεδόν λευκή επιταγή και είναι σίγουρο πως δεν θα δώσει περίοδο χάριτος, κάτι που και ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει και άλλωστε ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα. Εδώ θα είμαστε και θα τον κρίνουμε. Στα υπέρ του ότι προεκλογικά δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια στον κόσμο και ότι καταλαβαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος της ανοχής που του δίνεται είναι ελάχιστος.
  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α : Νικητής σίγουρα δεν είναι. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να τον πεις και απόλυτα χαμένο. Το τελικό ποσοστό που κατέγραψε, λίγο κάτω από το 32%, αποτελεί προσωπική νίκη και παρακαταθήκη του αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός μπόρεσε να κρατήσει όρθια την παράταξη του και να δείξει, με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι θέλει και μπορεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο του χώρου της Κεντροαριστεράς. Η ομιλία του στο Ζάππειο ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Απαραίτητο για να γίνει ο δεύτερος πόλος εξουσίας είναι να μεταλλαχθεί σε αστικό κόμμα. Αυτό το ξέρει ο Τσίπρας. Για αυτό το λόγο μίλησε για δομικές αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προγραμματική αντιπολίτευση. Μένει να δούμε αν και πότε θα γίνουν όλα αυτά. Μοναδικό πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, το θέμα με την Novartis που είναι ικανό να πληγώσει και σε προσωπικό επίπεδο τον πρώην Πρωθυπουργό.
  • ΚΙΝ.ΑΛ :  Το μεγάλο ερωτηματικό της επόμενης μέρας. Αύξησε τα ποσοστά του, αλλά σίγουρα περίμεναν κάτι καλύτερο. Η Φώφη δεδομένα δεν πείθει και αν το ΚΙΝ.ΑΛ θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό επιβάλλεται αλλαγή στην ηγεσία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κωμωδία. Ποιο ΚΙΝ.ΑΛ; Μετά τις αποχωρήσεις των περισσότερων εταίρων του εν λόγω σχήματος μιλάμε ουσιαστικά για το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Ας επιστρέψουν επομένως στις ρίζες τους και να είναι σίγουροι ότι ο κόσμος θα τους αγκαλιάσει ξανά, αρκεί, να βγάλουν από πάνω τους και τα πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος. Ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, αλλιώς το πιθανότερο είναι, αργά ή γρήγορα, να απορροφηθούν πλήρως από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εάν σε αυτό το περιβάλλον και με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορείς να φθάσεις έστω ένα διψήφιο ποσοστό καλύτερα να μην πανηγυρίζεις, αλλά να ανασκουμπωθείς και να ψάξεις τις αιτίες που δεν συγκινείς τις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων πια.
  • Κ.Κ.Ε : Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Αλήθεια εκεί στον Περισσό δεν αφουγκράζονται ποτέ την πολιτική ατμόσφαιρα του τόπου; Δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο να προβληματιστούν γιατί τα ποσοστά τους, ανεξαρτήτως περιόδου και πολιτικών συγκυριών, παραμένουν τα ίδια και απαράλλαχτα; Πραγματικά δεν μου είναι εύκολο να κατανοήσω την στάση του κόμματος που θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ο απόλυτος εκφραστής των κοινωνικά αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Το Κ.Κ.Ε αντί να ψάξει μια καινούρια στρατηγική προσέγγισης της νέας γενιάς, αντί να βρει μια νέα γλώσσα επικοινωνίας με το εκλογικό σώμα, αρέσκεται σε πρακτικές του παρελθόντος τείνοντας με αυτόν τον τρόπο να θυμίζει πιο πολύ μουσειακό είδος παρά παράγοντα ανατροπών και πολιτικών εξελίξεων. Άβυσσος …..
  • Χρυσή Αυγή : Ένα μεγάλο μπράβο στον ελληνικό λαό. Με την χθεσινή στάση στις κάλπες έδειξε τα βαθιά δημοκρατικά του αισθήματα και έστειλε, έστω και αργά, εκτός Κοινοβουλίου και ελπίζω και οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Άτομα σαν αυτά που είχαν την ιδιότητα του βουλευτή και το εκπροσωπούσαν στη Βουλή δεν έχουν θέση στον ναό της Δημοκρατίας. Αυτό που απομένει πια είναι να ολοκληρωθούν και οι δικαστικές εκκρεμότητες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την εκτός νόμου δράση τους τα προηγούμενα χρόνια.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στα δύο νέα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και τη ζωή μας. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ 25 του άλλοτε συντρόφου και έμπιστου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η πρώτη περίπτωση είναι μια ανάλογη ιστορία με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Δηλαδή μια χαλαρή και λίγο απλοϊκή επιλογή. Αντικατέστησε στο μυαλό και την ψήφο κάποιων τους ΑΝ.ΕΛ και βοήθησε με την παρουσία της στον εξοστρακισμό της Χρυσής Αυγής.
Η δεύτερη επιλογή είναι μια πιο ιδιάζουσα περίπτωση. Απαρτίζεται, κατά κανόνα, από τους απογοητευμένους συντρόφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και από ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από τα υπόλοιπα κόμματα, δεν είναι δεξιοί και ψάχνουν να εκφραστούν από κάτι που φαντάζει πιο μοντέρνο, πιο σύγχρονο και με πιο πολύ lifestyle από τα συνηθισμένα κόμματα.
Προσωπικά και τα δύο δεν τα βλέπω να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλο πιο γρήγορα, άλλο πιο αργά θα βαδίσουν στα χνάρια που άφησαν οι AΝ.ΕΛ, το Ποτάμι, το ΛΑ,Ο,Σ και τόσα άλλα γεννήματα της εποχής της κρίσης. Αυτά και βοήθεια μας……

Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο