ΕΠΟΣ: Ακόμη και το ποδόσφαιρο του Πακιστάν «ξεπέρασε» την Εξυγίανση

Η FIFA όρισε τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης της Ομοσπονδία του ποδοσφαίρου του Πακιστάν και όρισε ως ημερομηνίας άρσης της επιρροής της, την 15η Ιουλίου του 2020, η ΕΠΟ έως τότε θα έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία της;


ΕΠΟΣ: Ακόμη και το ποδόσφαιρο του Πακιστάν «ξεπέρασε» την Εξυγίανση | to10.gr

«Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA στις 4 Ιουλίου 2017, η FIFA μπορεί σήμερα να επιβεβαιώσει τη σύσταση μιας επιτροπής παρακολούθησης για την εποπτεία των λειτουργιών και διαδικασιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ που θα διεξαχθούν στις 18 Αυγούστου 2017», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ το καλοκαίρι του 2017! Περισσότερα από δύο χρόνια μετά και το ποδόσφαιρο της χώρας, συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και υπό την ξένη επίβλεψη. Και μιας και όπως ανέφερε η γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση στο… Βιλαμπάχο -του Γραμμένου και της Εξυγίανσης- ακόμη τρίβουν:

Μάλλον η (ποδοσφαιρική) ομαλοποίηση θα έρθει πιο γρήγορα στο… Πακιστάν! Τι εννοούμε;

Στις αρχές του καλοκαιριού φέτος, η FIFA και η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου αντιτάχθηκαν στην εκλογή του Shah ως Προέδρου της πακιστανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τον Δεκέμβριο του 2018, διότι έλαβε εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που αντιτίθεται του Καταστατικού της FIFA, σχετικά με την επιρροή εξωγενών φορέων στο ποδόσφαιρο μιας χώρας.

H Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όρισε, λοιπόν, μια επιτροπή κανονικοποίησης του ποδοσφαίρου του Πακιστάν με χρονικό ορίζοντα ενός περίπου έτους (εννέα μηνών), με σκοπό να διευθύνει τις καθημερινές υποθέσεις της ομοσπονδίας και να διεξάγει νέες εκλογές. Η απόφαση της FIFA ελήφθη (όπως προαναφέραμε) μετά από αποστολή διερευνητικής αποστολής, που είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την διοικητική κρίση στην Ομοσπονδία της χώρας και να λάβει τα μέτρα της. Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, έγιναν γνωστά σήμερα (16/9) και το έργο της ξεκινά άμεσα με σκοπό, κατόπιν εντολής της FIFA, να έχει ολοκληρώσει τα καθήκοντά της έως τις 15 Ιουνίου του 2020!

Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε δύο δημοσιεύματα του καθόλα έγκυρου Inside World Football σχετικά με το θέμα:

-1 Ιουλίου:«Δύο μήνες μετά την αποστολή διερευνητικής αποστολής στο Πακιστάν, με σκοπό την αξιολόγηση της διοικητικής κρίσης στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Πακιστάν (PFF), η FIFA αποφάσισε να ορίσει μια επιτροπή κανονικοποίησης για να διευθύνει τις καθημερινές υποθέσεις της ομοσπονδίας και να διεξάγει εκλογές εντός εννέα μηνών.

Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης μεταξύ των δύο φατριών του PFF και θα μπορούσε ενδεχομένως να τερματίσει τη διακυβέρνηση του αμφιλεγόμενου προέδρου της, Faisal Saleh Hyatt, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC), ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο, αφαιρέθηκε με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και αντικαταστάθηκε από τον Ashiq Hussain Shah, μετά την «εισβολή» του ανώτατου δικαστηρίου του Πακιστάν, που ενεπλάκη στην συνταγματική κρίση και διέταξε τις εκλογές.

Σύμφωνα με εκθέσεις του Πακιστάν, δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Faisal θα προσβάλει τις επόμενες εκλογές στο πλαίσιο της επιτροπής κανονικοποίησης. Παρόλο που η FIFA αναγνωρίζει τον Hayat και τον συνταξιούχο γενικό γραμματέα, Ahmed Yar Khan Lodhi, ως τη νόμιμη ηγεσία της ομοσπονδίας, δεν αναγνωρίζονται και στο Πακιστάν. Αλλά αυτό θεωρείται παρέμβαση τρίτων από τη FIFA!

Πρόσφατα ο Hayat απέσυρε πολλές εθνικές ομάδες από το πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα, από το 2015, το Πακιστάν δεν έπαιξε σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα λόγω του συνεχιζόμενου αγώνα εξουσίας.

Σε δήλωσή της FIFA, τόνισε ότι η απόφαση για τη σύσταση επιτροπής κανονικοποίησης «ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη αποστολής διερεύνησης της FIFA / AFC στο Πακιστάν, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές της εκτελεστικής επιτροπής της PFF θα συνένωναν τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου στο Πακιστάν και έθεταν τη βάση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου που έχει σταματήσει από το 2015.»

«Η επιτροπή κανονικοποίησης θα αποτελείται από έναν επαρκή αριθμό μελών που θα προσδιοριστούν από τη διοίκηση της FIFA, σε συνεννόηση με την AFC και τους σχετικούς τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς περί διακυβέρνησης της FIFA, όλα τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης θα υποβληθούν σε έλεγχο καταλληλότητας», δήλωσε η FIFA.

«Η επιτροπή κανονικοποίησης θα ενεργεί ως εκλογική επιτροπή της οποίας οι αποφάσεις είναι οριστικές και δεσμευτικές και η καθορισμένη χρονική περίοδος κατά την οποία θα εκτελέσει τα καθήκοντά της, θα λήξει μόλις εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά της, αλλά το αργότερο εννέα μήνες αφότου τα μέλη της διορίστηκαν επίσημα από τη FIFA», πρόσθεσε.

«Η FIFA και η AFC θα ξεκινήσουν το έργο να εντοπίσουν, να πάρουν συνέντευξη και να επιλέξουν τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης – μια ενημέρωση θα δοθεί σχετικά με αυτό το θέμα εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η FIFA.

Ο Hayat εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, λέγοντας σε ένα πακιστανικό Μέσο: «Είναι μια θετική απόφαση για το μέλλον του  ποδοσφαίρου στο Πακιστάν»

«Έχω πει επανειλημμένως ότι χωρίς την FIFA και την AFC Pakistan το ποδόσφαιρο στη χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθούνται και να υιοθετούνται πλήρως τα καταστατικά και οι οδηγίες τους».

«Έχω συμβάλει πάντα με θετικό και ανιδιοτελές τρόπο στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Πακιστάν, που δεν ήταν πουθενά όταν ανέλαβα και εγκατέστησα μια ισχυρή υποδομή και ομοσπονδία στο τότε ανύπαρκτο σύστημα», δήλωσε ο Faisal.

«Οι διεθνείς επαφές μου απασχολούνταν πάντα για την ανάπτυξη του Πακιστάν. Λόγω της ανυπομονησίας, της αυτοκαταστροφικής και διεφθαρμένης νοοτροπίας αυτών των καταστροφέων του πακιστανικού ποδοσφαίρου, βρισκόμαστε σήμερα στο βυθό της διεθνούς κατάταξης και συγκρίνουμε τα επιτεύγματά μας το 2014 και στις αρχές του 2015, όταν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε ομάδες πολύ υψηλότερα στην κατάταξη από εμάς»

-16 Σεπτεμβρίου: «H FIFA όρισε τα μέλη της επιτροπής ομαλοποίησης που θα αναλάβει να τρέξει τις καθημερινές υποθέσεις στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Πακιστάν (PFF) σε μια προσπάθεια να φέρει την τάξη σε μια διοίκηση που έχει βαθιά τομή από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές το 2015 .

Ο Humza Khan διορίστηκε ως πρόεδρος της επιτροπής κανονικοποίησης και θα επιβλέπει τις νέες εκλογές κατά το 2020, μετά τις οποίες η εντολή της επιτροπής του θα λήξει. Την πενταμελής επιτροπή συνθέτουν ακόμα οι

Mr Humza Khan (chairman)
Mr Sikander Khattak (member)
Mr Munir Ahmed Khan Sadhana (member)
Mr Syed Hasan Najib Shah (member)
Col. Mujahidullah Tareen (member)

«Είναι μια τεράστια ευθύνη», δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο Humza. «Όντας ποδοσφαιριστής και έχοντας αγωνιστεί για την Karachi United σε πολύ υψηλό επίπεδο, κατά καιρούς υπήρξε μεγάλη απογοήτευση, επειδή το ποδόσφαιρο δεν άκμασε στη χώρα».

Στο νεώτερο αυτό δημοσίευμα του Inside World Football επισημαίνεται πάλι ότι η «FIFA αναγνωρίζει τον πρόεδρο του PFF Faisal Saleh Hayat και τον γενικό γραμματέα Col Ahmed Yar Khan Lodhi ως τη νόμιμη ηγεσία της ομοσπονδίας, αλλά δεν αναγνωρίζονται στο Πακιστάν, όπου το PFF είναι υπό την ηγεσία του Ashfaq Hussain Shah. Ο τελευταίος εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2018 μετά την παρέμβαση του ανώτατου δικαστηρίου του Πακιστάν και διέταξε νέες εκλογές.

Πρόσφατα, ο Hayat απέσυρε αρκετές εθνικές ομάδες από τον ανταγωνισμό συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από τους προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Το Πακιστάν αποκλείστηκε επίσης στο πρώτο εμπόδιο στα προκριματικά του Παγκόσμιου Ασιατικού Πρωταθλήματος, χάνοντας 4-1 στην Αγκόλα από την Καμπότζη. Η εθνική ομάδα των γυναικών έχει επίσης επηρεαστεί από την εσωτερική διαμάχη της ομοσπονδίας.

Η FIFA δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους με άμεση ισχύ, αν και τα πρώτα μέλη θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο επιλεξιμότητας.

«Η επιτροπή τυποποίησης PFF θα ενεργήσει ως εκλογική επιτροπή των οποίων οι αποφάσεις της οποίας είναι τελικές και δεσμευτικές. Ως εκ τούτου, κανένα από τα μέλη της δεν θα είναι επιλέξιμο για καμία από τις ανοικτές θέσεις στις εκλογές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και στην περίπτωση που η εντολή τους ως μέλη της επιτροπής κανονικοποίησης της PFF έχει ανακληθεί ή παραιτηθούν από τη θέση τους» τόνισε η FIFA.

«Η καθορισμένη χρονική περίοδος κατά την οποία η επιτροπή κανονικοποίησης της PFF θα ασκήσει τα καθήκοντά της, λήγει μόλις εκπληρώσει όλα της τα καθήκοντα, αλλά το αργότερο εννέα μήνες αφότου τα μέλη της έχουν διοριστεί επισήμως από τη FIFA – δηλαδή στις 15 Ιουνίου 2020. Οι χώροι και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της PFF πρέπει να παραδοθούν στην επιτροπή ομαλοποίησης της PFF το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2019.»

Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο