Το μήνυμα του Βασιλιά του Μαρόκου για την 44η επέτειο της πράσινης πορείας

Ο Βασιλιάς τόνισε ότι «η μαροκινή Σαχάρα είναι η πύλη του Μαρόκου προς την υποσαχάρια Αφρική», μια ηπειρωτική περιοχή που εντάσσεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Μαρόκου


Το μήνυμα του Βασιλιά του Μαρόκου για την 44η επέτειο της πράσινης πορείας | to10.gr

Με την ευκαιρία της 44ης επετείου της ένδοξης Πράσινης Πορείας, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η Αυτού Μεγαλειότης Mohammed VI, βασιλιάς του Μαρόκου, απηύθυνε διάγγελμα προς το μαροκινό έθνος και τη διεθνή κοινότητα. Η σημαντική αυτή επέτειος τιμά την ειρηνική πορεία 350.000 μαροκινών πολιτών, ανδρών και γυναικών, προς το νότιο τμήμα της χώρας, το 1975, με σκοπό την ανάκτηση των εδαφών της Σαχάρας, τα οποία τελούσαν υπό ισπανική κατοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε εθνικό επίπεδο, η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς, αφού απαρίθμησε ποικίλα επιτεύγματα της χώρας στο πλαίσιο της κοινωνικο-οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένης και ισορροπημένης προσέγγισης της ανάπτυξης των περιφερειών του Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών της Σαχάρας. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε σειρά φιλόδοξων μελλοντικών έργων, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου με στόχο τη σύνδεση των πόλεων Μαρακές και Αγκαντίρ, καθώς και στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου έως την Ντάχλα, έργα που θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται το νότιο τμήμα της χώρας.

Τσιτσιπάς: Το απίστευτο ποσό που θα εισπράξει από την κατάκτηση των ATP Finals

Ο Βασιλιάς τόνισε ότι «η μαροκινή Σαχάρα είναι η πύλη του Μαρόκου προς την υποσαχάρια Αφρική», μια ηπειρωτική περιοχή που εντάσσεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Μαρόκου, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις πολυάριθμες επισκέψεις του Βασιλιά σε διάφορα αφρικανικά κράτη, με τα οποία έχουν συναφθεί περί τις χίλιες συμφωνίες που καλύπτουν το σύνολο των τομέων συνεργασίας.

Ως προς το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας, ο Βασιλιάς επανέλαβε ότι η Πρωτοβουλία αυτονομίας συνιστά απτή εφαρμογή της ζητούμενης λύσης και «τη μόνη οδό προς τη διευθέτηση της διαμάχης» γύρω από τη μαροκινή Σαχάρα, με απόλυτο σεβασμό στην εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου.

Το βασιλικό αυτό διάγγελμα έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση, στις 30 Οκτωβρίου 2019, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του ψηφίσματος 2494 σχετικά με το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας.

Το ψήφισμα αυτό έστειλε στη διεθνή κοινότητα τρία βασικά μηνύματα:
– Το πρώτο μήνυμα αφορά τη διαδικασία συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, ως μοναδικό πλαίσιο εξεύρεσης λύσης στην περιφερειακή αυτή διένεξη. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συμμετοχής που απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των μερών γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή τους στην αναζήτηση λύσης, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, η οποία οφείλει να αναλάβει, στη διαδικασία αυτή, ρόλο ανάλογο της ευθύνης της στην περιφερειακή αυτή διαμάχη.
– Το δεύτερο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά την επαναφορά της δωδεκάμηνης θητείας για τη MINURSO. Με αυτό τον τρόπο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία κατά τη διαδικασία και ζητά να ληφθεί υπόψη ότι, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα μέρη θα συμμετέχουν πλήρως και υπεύθυνα στην αναζήτηση λύσης.
– Το τρίτο μήνυμα αναγνωρίζει τη λυσιτέλεια της μαροκινής προσέγγισης και ενισχύει την τρέχουσα θετική δυναμική σχετικά με τα θεμελιώδη στοιχεία της θέσης του Βασιλείου του Μαρόκου.
Πράγματι, το ψήφισμα 2494 διατηρεί, θα μπορούσε κανείς να πει ότι παγιοποιεί:
• την υπεροχή της μαροκινής πρωτοβουλίας αυτονομίας,
• τις σοβαρές και αξιόπιστες προσπάθειες του Μαρόκου ως σημείο αναφοράς,
• την έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής και εφικτής λύσης και μόνον,
• την αναφορά στην απογραφή των πληθυσμών του Τιντούφ,
• την εντολή που δόθηκε στο πολισάριο να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή, προκλήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ή ακόμα και να υπονομεύσουν την πολιτική διαδικασία.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ...

Τρόμος για διάσημη ηθοποιό: Την λήστεψαν στο κέντρο της Αθήνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο